Terra Genetica

Terra Genetica

Σχετικά με το Terra Genetica AS

Η Σοφία Ντούζγου Χάουγκε ίδρυσε το διαδικτυακό ιατρείο κλινικής γενετικής, Terra Genetica AS, με στόχο να παρέχει μια εύκολα προσβάσιμη, εμπειρογνώμονα υπηρεσία αξιολόγησης, διάγνωσης και συμβουλευτικής σε άτομα, και τις οικογένειές τους, με γενετικές, αναπτυξιακές διαταραχές ή με την υποψία αυτών λόγω αποτελέσματος εργαστηριακού τεστ.

ΒΙΟ
Δρ. Σοφία Ντούζγου Χάουγκε

Η Σοφία Ντούζγου Χάουγκε είναι ιατρός, με ειδικότητα στην ιατρική και κλινική γενετική και διεθνής εμπειρογνώμων στη δυσμορφολογία. Έχει μεταπτυχιακό της Οικονομικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα την επιχειρησιακή στρατηγική
για ένα ηλεκτρονικό σύστημα κλινικής διάγνωσης γενετικών συνδρόμων. Εκπόνησε διδακτορικό, με διάκριση, στις υπηρεσίες δυσμορφολογίας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Π/Ν) Αθηνών, Ελλάδα.

Η Σοφία Ντούζγου Χάουγκε παρακινείται από τις δυνατότητες βελτιστοποίησης της περίθαλψης ασθενών με σπάνιες γενετικές διαταραχές γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ γονιδιωματικών ευρημάτων και ειδικής κλινικής φροντίδας και είναι παθιασμένη με την παροχή και την ανάπτυξη μιας κλινικής υπηρεσίας γενετικής συνδρομολογίας, υψηλής ποιότητας. Ήταν επικεφαλής της ομάδας των γενετικών αναπτυξιακών διαταραχών (Developmental Disorders Team Lead στο Manchester Centre for Genomic Medicine) και επικεφαλής εκπαίδευσης γενωμικών εργαστηρίων της βορειοδυτικής Αγγλίας (Education and Training Lead of the North West England Genomic Laboratory Hub).

Από το 2021 εργάζεται ως ιατρός-ανώτερος σύμβουλος στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Haukeland, Μπέργκεν, Νορβηγία. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς για Συγγενείς Ανωμαλίες, Αυτισμό και Νοητική Υστέρηση ERN-ITHACA και επιστημονική υπεύθυνος του αντίστοιχου Νορβηγικού Δικτύου αναφοράς, NRN-ITHACA. Είναι συνδιοργανώτρια διεθνών εργαστηρίων και συνεδρίων στην Δυσμορφολογία και Γενωμική Συνδρομολογία (Manchester Dysmorphology Course and Conference; Dysmorphology workshop του European Society of Human Genetics Conference). Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του podcast της European Society of Human Genetics Genetic Sounds και καθοδήγησε την επιλογή περιεχομένου στις 3 πρώτες σεζόν του. Είναι αρχισυντάκτρια (Editor-in-Chief) του επιστημονικού περιοδικού Clinical Dysmorphology και συν-επιμελήτρια του βιβλίου Harpers’ Practical Genetic Counseling (ένατη έκδοση σε προετοιμασία). Είναι τακτική προσκεκλημένη ομιλήτρια και μέλος επιστημονικής επιτροπής συνεδρίων και μαθημάτων Γενετικής και Γονιδιωματικής σε όλο τον κόσμο.

Από το 2025 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην οριοθέτηση ανθρώπινων αναπτυξιακών συνδρόμων χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις που βασίζονται στο φαινότυπο, γονότυπο και επι-γονότυπο. Έχει > 110 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (h-index = 30).

Η Σοφία μιλάει και έχει συμβουλεύσει ασθενείς και τις οικογένειές τους σε 6 γλώσσες:

  • Ελληνικά (μητρική)
  • Αγγλικά (άπταιστα)
  • Ιταλικά (άπταιστα)
  • Νορβηγικά (πολύ καλά)
  • Ισπανικά (καλά)
  • Γερμανικά (καλά)


Ζει στο Μπέργκεν, Νορβηγία, με τον άντρα της, Gunnar Douzgos Houge, και τον σκύλο τους Ziggy, και διατηρεί έντονους προσωπικούς δεσμούς με συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και συνεργάτες ανά την υφήλιο.

BIO
Gunnar Douzgos Houge

Ο Gunnar Douzgos Houge MD PhD έκανε βασική έρευνα για τις πρωτεϊνικές κινάσες, τα ριβοσώματα και τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, Νορβηγία (8 χρόνια) και στο INSERM unite-301 στο Hopital St. Louis στο Παρίσι (2 χρόνια) προτού ολοκληρώσει την ειδικότητά του στην ιατρική γενετική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Haukeland, Μπέργκεν, Νορβηγία,το έτος 2000. Πέρασε επίσης τις εξετάσεις της Εκπαιδευτικής Επιτροπής Αλλοδαπών Ιατρικών Αποφοίτων των ΗΠΑ (ECFMG), που κάλυπταν όλα τα μαθήματα της ιατρικής, με βαθμολογία 85% το 1984, αλλά αργότερα εγκατέλειψε τα σχέδια να εργαστεί στις ΗΠΑ.

 

Τα τελευταία 24 χρόνια, ο Gunnar Houge είναι ανώτερος σύμβουλος στην ιατρική γενετική, με εξειδίκευση στις σπάνιες ασθένειες και τη συνδρομολογία. Επιπλέον, έχει διατελέσει καθηγητής ιατρικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει δημοσιεύσει 173 άρθρα, και 50 από αυτά έχουν περισσότερες από 50 αναφορές. Δύο σύνδρομα συνδέονται με το όνομά του: η φυλοσύνδετη νοητική υστέρηση τύπου Houge, που προκαλείται από παραλλαγές απώλειας λειτουργίας του γονιδίου CNKSR2 και το αυτοσωματικό επικρατές σύνδρομο Houge-Janssens, που προκαλείται από δυσλειτουργία πρωτεϊνικής φωσφατάσης 2Α.

 

Επί του παρόντος, ο καθ. Houge είναι επικεφαλής ιατρικής ακριβείας στη Δυτική Νορβηγία, ένας ρόλος που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση της ιατρικής ακριβείας στο Νορβηγικό εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ο στόχος είναι η ενσωμάτωση της σωστής χρήσης της γενετικής στο πλαίσιο άλλων ιατρικών ειδικοτήτων και η εκπαίδευση αυτών των ειδικών σχετικά με το πώς οι γενετικές παραλλαγές πρέπει να γίνονται κατανοητές και να ερμηνεύονται σε κλινικό περιβάλλον/πλαίσιο. Είναι επικεφαλής του Νορβηγικού Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς ERN-ITHACA και ιδρυτής της ομάδας έρευνας και εργασίας Haukeland University Hospital Fabry, που έχει φροντίσει ασθενείς με νόσο Fabry από όλη τη Νορβηγία για 25 χρόνια και παρακολουθεί, προοπτικά, την επίδραση διαφόρων θεραπειών.

 

Ο καθ. Houge είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής τα τελευταία 16 χρόνια: ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας, γενικός γραμματέας (6 χρόνια), πρόεδρος (3 χρόνια) και τώρα Ταμίας.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο κύριος στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια εναλλακτική λύση στο σύστημα ACMG για την ερμηνεία γενετικών παραλλαγών, με αποτέλεσμα το σύστημα ABC, που μπορεί να ταξινομήσει κάθε τύπο γενετικής παραλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υπομορφικών αλληλόμορφων και των προφίλ επιγενετικής μεθυλίωσης.

Δημοσιεύσεις

RSS RSS Feed

Προσκεκλημένη Ομιλήτρια

  • Εθνικό συνέδριο συνδρομολογίας, Κοπεγχάγη, Δανία
  • Ετήσια συνάντηση του ευρωπαϊκού δικτύου ERN-ITHACA, Δουβλίνο, Ιρλανδία
  • Συνέδριο Διεθνούς Δικτύου ασθενών χωρίς διάγνωση, Τυφλίδα, Γεωργία
  • Ετήσιο Συνέδριο Ευρωπαϊκού Συλλόγου Γενετικής του Ανθρώπου, Γλασκώβη, Σκωτία
  • Ευρωπαϊκό συνέδριο για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές, Άμστερνταμ, Ολλανδία
  • Διεθνές Συνέδριο Γενετικής του Ανθρώπου, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
  • Εθνικό συνέδριο Συνδρομολογίας Νορβηγίας
  • Συνέδριο της Σκανδιναβικής Εταιρείας για τις Ανωμαλίες των Αγγείων, Όσλο
  • Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γενετικής
  • Εθνικό συνέδριο Δυσμορφολογίας Δανίας

Σεμινάριο γονιδιωματικής ιατρικής για ειδικούς στην ιατρική γενετική, Μπέργκεν

Συνέδριο Διοικητικού Συμβουλίου Δικτύου ERN-ITHACA, Μαδρίτη

  • Διαδικτυακό Συνέδριο Δυσμορφολογίας Φινλανδίας
  • Ετήσιο Συνέδριο του Νορβηγικής Εταιρείασ Γενετικής του Ανθρώπου

Διαδικτυακό Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για ασθένειες σχετιζόμενες με το γονίδιο PIK3CA

  • Διαδικτυακή Ημερίδα Δυσμορφολογίας Βορειοδυτικής Αγγλίας
  • Διαδικτυακό Συνέδριο του Διεθνούς Ιδρύματος Συνδρόμου Myhre
  • Διαδικτυακό Συνέδριο Δυσμορφολογίας Τουρκίας
  • Webinar iLEADS LAB του Π/Ν Πειραιά