Βρέχει ασταμάτητα στο βιβλίο. Όπως σε όλα τα κλασικά σκανδιναβικά νουάρ της τελευταίας δεκαετίας οι πρωταγωνιστές στάζουν, υπομένουν την ακατάπαυστη βροχή, παραδίνονται στη μοίρα του να είναι σχεδόν συνέχεια νωποί.

Ο ντεντέκτιβ Erlendur στο Jar City δεν πτοείται. Χρησιμοποιεί δύο βασικούς κανόνες για τις αυτοσωματικές επικρατητικές γενετικές ασθένειες και εξιχνιάζει το έγκλημα. Κάθε απόγονος ασθενούς έχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει την μετάλλαξη από τον πάσχοντα γονέα. Αλλά ενώ όλα τα παιδιά που κληρονομούν τη μετάλλαξη εκδηλώνουν τη νόσο (πλήρης διεισδυτικότητα), η κλινική εικόνα συχνά διαφέρει σε σχέση με τον γονέα που επίσης νοσεί (μεταβλητή εκφραστικότητα).

Ο Arnaldur Indriðason, πολυβραβευμένος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, μας μεταφέρει στην Ισλανδία της επιχείρησης γονιδιωματικής DeCode, παγκόσμιο ηγέτη στην ανάλυση και κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Το DeCode οφείλει την επιτυχία του στο ότι ο ολικός πληθυσμός της Ισλανδίας είναι μόλις 366.425, όλα τα οικογενειακά δέντρα (και άρα η κληρονομικότητα) χαρτογραφούνται έως και μέχρι τον καιρό των Βίκινγκ και, το πιο σημαντικό, η πλειοψηφία των Ισλανδών συναίνεσε στην χρήση του γενετικού τους προφίλ για ερευνητικούς σκοπούς.

 

Καλή ανάγνωση.