Η ζωή στο διάστημα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα με όλους τους τρόπους. Πώς προσδιορίζουμε ποια προβλήματα υγείας προκαλούνται στην πραγματικότητα από τη ζωή στο διάστημα και ποια θα είχαν συμβεί ούτως ή άλλως;
 
Η NASA, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία και μια ομάδα γενετιστών είχαν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνήσουν αυτό το ερώτημα με ένα ζευγάρι πανομοιότυπων διδύμων, τον Scott και τον Marc Kelly. Ο Scott ​​επρόκειτο να ταξιδέψει στο διάστημα ενώ ο Marc θα περνούσε την ίδια χρονιά στη Γη. Όντας μονοζυγωτικά δίδυμα, ο Scott και ο Marc έχουν ακριβώς τα ίδια γονίδια. Οι συγκρίσεις μεταξύ μονοζυγωτικών (MZ ή πανομοιότυπων) διδύμων ή διζυγωτικών (DZ ή αδελφικών) διδύμων πραγματοποιούνται για να αξιολογηθεί ο βαθμός γενετικής και περιβαλλοντικής επιρροής σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.
 
Η μελέτη αυτή της NASA έδειξε την ανθεκτικότητα και τη στιβαρότητα του τρόπου με τον οποίο ένα ανθρώπινο σώμα μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα πλήθος αλλαγών που προκαλούνται από το περιβάλλον των διαστημικών πτήσεων.
 
Το 91,3% των επιπέδων γονιδιακής έκφρασης του Scott επέστρεψε στο φυσιολογικό επίπεδο εντός έξι μηνών από την προσγείωση.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης τα τελομερίδια του Scott Kelly, μια σύνθετη δομή στο τέλος ενός χρωμοσώματος, επιμηκύνθηκαν και στη συνέχεια η πλειοψηφία επέστρεψε στο φυσιολογικό επίπεδο εντός 48 ωρών από την προσγείωση.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ