Το να είμαι μέλος της εκτεταμένης, διεθνούς οικογένειας του συνδρόμου Myhre με έχει διδάξει πολλά για αυτή την γενετική ασθένεια και με βοήθησε να παρέχω καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς μου.
Το σύνδρομο Myhre είναι μια διαταραχή του συνδετικού ιστού με συμμετοχή πολλών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Ο συνδετικός ιστός παρέχει δύναμη και ευκαμψία στις δομές του ανθρωπίνου σώματος . Το σύνδρομο Myhre χαρακτηρίζεται από ποικιλία σημείων και συμπτωμάτων που επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος, αν και δεν έχουν όλοι οι ασθενείς όλα τα πιθανά χαρακτηριστικά. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται σε σοβαρότητα και ορισμένα γίνονται πιο εμφανή με την ηλικία. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι μια προοδευτική και πολλαπλασιαστική ίνωση που μπορεί να εμφανιστεί αυθόρμητα ή μετά από τραύμα ή χειρουργική επέμβαση, ήπια έως μέτρια νοητική υστέρηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτιστικές συμπεριφορές. Τα συστήματα που εμπλέκονται κυρίως περιλαμβάνουν: καρδιαγγειακό , αναπνευστικό, γαστρεντερικό και το δέρμα. Τα άτομα με το σύνδρομο έχουν συνήθως διακριτά κρανιο-προσωπικά χαρακτηριστικά και σκελετική εμπλοκή (περιορισμός ενδομήτριας ανάπτυξης, μικρό ανάστημα, περιορισμένο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις).

Το σύνδρομο Myhre προκαλείται από παραλλαγές «κέρδους λειτουργίας» στο γονίδιο SMAD4 στο χρωμόσωμα 18q21.2 . Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί λιγότερα από 100 άτομα με μοριακά επιβεβαιωμένο σύνδρομο Myhre.

Ο πρώτος ασθενής που είδα στην καριέρα μου με το σύνδρομο Myhre είχε σοβαρή δυσκοιλιότητα, ένα σύμπτωμα που, μέχρι τότε, δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν ως μέρος της πάθησης. Σε ηλικία 7 ετών, επέστρεψε στις κλινικές μας επειδή παρευρέθηκε στο τμήμα ατυχημάτων και έκτακτης ανάγκης δύο φορές για σοβαρή και επώδυνη δυσκοιλιότητα. Το τελευταίο επεισόδιο διήρκεσε ∼ 7 ημέρες, με μια μικρή ποσότητα σκληρών κοπράνων την ημέρα 5, επεισόδιο εμέτου και μειωμένη πρόσληψη υγρών και τροφών. Υποβλήθηκε σε θεραπεία με αναλγησία (ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη) και έλαβε Movicol®, μετά την οποία η δυσκοιλιότητα υποχώρησε. Στα επόμενα χρόνια, είχε επανειλημμένα επεισόδια δυσκοιλιότητας που σταδιακά βελτιώθηκαν με τη διατροφή και το Movicol.

Σε αυτό το στάδιο θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση για να ορίσω τη δυσκοιλιότητα. Λέμε ότι κάποιος έχει δυσκοιλιότητα όταν έχει ένα από αυτά τα σημάδια: (1) κόπρανα λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα , (2)σκληρά, στεγνά, μικρά κόπρανα με δυσκολία στην αφόδευση, (3) ακτινογραφία γεμάτη κόπρανα.

Η δυσκοιλιότητα έχει περιγραφεί μέχρι στιγμής σε λίγους ασθενείς με σύνδρομο Myhre στην ιατρική βιβλιογραφία. Γιατί όμως τα άτομα με σύνδρομο Myhre παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα; Λόγω πολλών παραγόντων: συνήθως έχουν χαμηλότερο μυϊκό τόνο και αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αφόδευση; έχουν μειωμένη κινητικότητα ή δεν ασκούνται. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο βαθμός μαθησιακής δυσκολίας . Οι δυσκολίες στην επικοινωνία , η ασάφεια των συμπτωμάτων ή ακόμη και η παραβίαση της επιθυμίας για αφόδευση είναι συχνές αιτίες δυσκοιλιότητας. Άλλες φορές, απλά, η διαχείριση άλλων προβλημάτων υγείας έχει προτεραιότητα εις βάρος της δυσκοιλιότητας. Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα άτομο με σύνδρομο Myhre μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα σχετική με παράγοντες ανεξάρτητους από το συνδρόμου όπως:

  • Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη ή ο υποθυρεοειδισμός

Μια ειδική αναφορά για τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή με ένα γενετικό σύνδρομο που περιλαμβάνει μαθησιακές δυσκολίες: το ποσοστό της δυσκοιλιότητας σε παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες εκτιμήθηκε σε 26-50% (Sullivan, 2008 ), δηλαδή είναι αυξημένο σε σύγκριση με το γενικό παιδιατρικό πληθυσμό ∼ 12% (Mugie et al., 2011).

 

Μοιράζομαι εδώ μια σελίδα Διαδικτύου που πιστεύω ότι περιέχει χρήσιμους πόρους για τα άτομα και τις οικογένειές τους. Αυτό είναι ένα δίκτυο κυρίως για γονείς και φροντιστές παιδιών και νέων οι οποίοι έχουν ή μπορεί να έχουν δυσκοιλιότητα και μαθησιακές δυσκολίες. Ο ιστότοπος περιλαμβάνει έναν αριθμό πόρων για την κατανόηση, την επεξήγηση και την διαχείριση της δυσκοιλιότητας.


Γενικότερα, σε άτομα με σύνδρομο Myhre ή με νοητική υστέρηση ενδείκνυται επιθετική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (μέσω διατροφικών μέσων ή φαρμάκων εάν είναι απαραίτητο). Η κλινική εμπειρία του να βλέπω άτομα που μεγαλώνουν με την πάθηση μου προσέφερε πολύτιμη εικόνα. Παρατήρησα πως, τα περισσότερα από τα ενήλικα άτομα και οι οικογένειές τους, αφηγούνται μια παρόμοια ιστορία στην κλινική. Σε αυτό το στάδιο, έχουν πραγματοποιηθεί οι αθροιστικές επιδράσεις του πολυ-παραγοντικού περιορισμού ανάπτυξης, ένα βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου Myhre. Τα άτομα έχουν ως επί το πλείστον χαμηλό ανάστημα. Το ύψος μετά την ενηλικίωση είναι πάνω από δύο τυπικές αποκλίσεις κάτω από αυτό που προβλέπεται από τα γονεικά ύψη.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα μικρά χέρια και πόδια με κοντά δάχτυλα (βραχυδακτυλία). Οι κύριες λειτουργικές συνέπειες αφορούν τη στάση που συνήθως είναι με λυγισμένους αγκώνες και κάμψη προς τα εμπρός στους γοφούς; αλλά και στην κινητικότητα: μειωμένο εύρος κίνησης μεγάλων και μικρών αρθρώσεων που είναι χαρακτηριστικό και επιδεινώνεται με την ηλικία
Η άλλη συχνή ερώτηση είναι σχετικά με την εφηβεία και το σύνδρομο Myhre.
Η εφηβεία έχει αναφερθεί ότι είναι φυσιολογική, πρόωρη ή καθυστερημένη. Σύμφωνα με τo Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η εφηβεία συνήθως ξεκινά σε κορίτσια ηλικίας 8 έως 13 ετών και σε αγόρια ηλικίας 9 έως 14 ετών. Η εφηβεία θεωρείται ότι είναι νωρίς στα αγόρια πριν από την ηλικία των 8 ετών και τα κορίτσια πριν από τα 9 χρόνια. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται «πρόωρη εφηβεία».

Όλες οι γυναίκες με σύνδρομο Myhre θα πρέπει να έχουν τακτικές γυναικολογικές αξιολογήσεις ως μέρος της ιατρικής φροντίδας τους, και ειδικά εάν έχουν πρώιμη έναρξη της εφηβείας και / ή πολύ βαριές περιόδους (μενό /μετρορραγία). Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να αξιολογήσουν τους παράγοντες κινδύνου για τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες με σύνδρομο Myhre. Αυτοί είναι πρώιμη έναρξη της εμμηνόρροιας, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυξημένο βάρος και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Τα τελευταία χρόνια μάθαμε επίσης για σπάνιες οικογένειες με περισσότερα από ένα άτομα που πάσχουν από την πάθηση. Εδώ η ομάδα του Bert Callewaert αναφέρει την πρώτη οικογενειακή επανάληψη της κατάστασης. Μοιράζονται την ιστορία μιας κυρίας με το σύνδρομο Myhre που γέννησε δύο παιδιά που επίσης είχαν το σύνδρομο, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγική θεραπεία . Οι ασθενείς με σύνδρομο Myhre μπορούν να κάνουν παιδιά αν και είναι πολύ πιθανότερο να έχουν πρωτογενή υπογονιμότητα.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η παρατήρηση είναι επίσης μια υπενθύμιση του κινδύνου επανεμφάνισης μιας αυτοσωματικής επικρατούς γενετικής ασθένειας όπως το σύνδρομο Myhre. Τα άτομα με το σύνδρομο έχουν 50% (1/2) πιθανότητα να μεταβιβάσουν την παραλλαγή SMAD4 στα παιδιά τους, κάθε φορά που μπορεί να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Καθώς αυξάνονται η εμπειρία και οι γνώσεις μας για τα σπάνια γενετικά σύνδρομα, αυξάνεται επίσης το φάσμα των ερωτήσεων. Περαιτέρω σημαντικές πτυχές για τις οικογένειες με ενήλικους ασθενείς είναι

  • Θέματα συμπεριφοράς και η διαχείρισή τους
  • Κίνδυνοι και οφέλη από χειρουργικές επεμβάσεις
  • Κινητικότητα και άσκηση
  • Εργασία
  • Επίπεδο ανεξαρτησίας
  • Σχέσεις


Σε μια προσπάθεια να ορίσουμε καλύτερα το σύνδρομο Myhre στην ενηλικίωση, προσεγγίσαμε κλινικούς γιατρούς που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου αναφοράς ERN / ITHACA για σπάνιες σύνδρομα να επικοινωνήσουν μαζί μας εάν έχουν δει οικογένειες που συναινούν να κοινοποιούν κλινικά δεδομένα ατόμων με το Myhre σύνδρομο ηλικίας 18 ετών και άνω. Ας ελπίσουμε ότι η προσπάθειά μας θα προσφέρει περαιτέρω χρήσιμες πληροφορίες.