Ο όρος χίμαιρα υποδηλώνει την παρουσία, στο ίδιο άτομο, δύο ή περισσότερων κυτταρικών σειρών που προέρχονται από περισσότερα από ένα ζυγωτά ή άτομα. Υπάρχουν δισπερμικές ή αιματολογικές χίμαιρες.
Οι πρώτες προέρχονται από τη διπλή γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δύο σπερματοζωάρια, ακολουθούμενη από τη σύντηξη των δύο ζυγωτών σε ένα έμβρυο. Εάν τα δύο ζυγωτά έχουν διαφορετικό φύλο, το χιμαιρικό έμβρυο μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό ερμαφρόδιτο (ταυτόχρονη παρουσία ιστού ωοθηκών και όρχεων).
Η υψηλή χρήση μεταγγίσεων αίματος στη θεραπεία διαφόρων παθολογιών και η αυξανόμενη χρήση μεταμοσχεύσεων οργάνων έχει, στην πραγματικότητα, κάνει τις τεχνητές χίμαιρες εξαιρετικά συχνές. Όταν πρόκειται για γενετικό έλεγχο ενός ατόμου όπου αναζητούμε μια αλλαγή στο DNA βλαστικής γραμμής, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχει ιστορικό μεταμόσχευσης μυελού των οστών.
Ο χιμαιρισμός έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως ένας κάπως ακατάλληλος όρος που περιγράφει τα εμβρυϊκά κύτταρα στο αίμα μιας εγκύου. Σε αντίθεση με το εμβρυϊκό DNA, η απώλεια εμβρυϊκών κυττάρων από τον πλακούντα είναι ένα σπάνιο γεγονός και η προγεννητική διάγνωση σε δείγμα αίματος της μητέρας βασίζεται επομένως στο ελεύθερο εμβρυϊκό DNA και όχι σε κυτταρικό χιμαιρισμό.